Over Ons

Wasserij Sneeuwwit is een echt familiebedrijf dat zijn start maakte in het najaar van 1939. De wasserij die in de Amsterdamse binnenstad eerst de naam Fijnstrijkerij Sneeuwwit droeg, probeerde aan het eind van de crisis jaren een klantenbestand op te richten. Dit bleek lastiger dan gedacht.

Vader (opa) Dries en moeder (oma) Nel Berger zijn met z’n tweeën begonnen met veel liefde voor het reinigen van kleding in de Amsterdamse oude binnenstad (Jordaan) in de Oude Leliestraat. Door de passie van het oprichtende echtpaar kregen ze het al vrij snel druk met allerlei klusjes die betrekking hadden op de business. Overhemden en serveersterschortjes waren een belangrijke bron van inkomsten. Zo werden de schortjes en overhemden gewassen, gesteven en gestreken. Dat gebeurde toentertijd  nog met een opgewarmde kachel met ijzeren strijkbouten.

Het echtpaar Berger dat boven de winkel woonde heeft daar ook haar gezin gesticht. Zo zijn daar hun vier zonen geboren. In de loop der jaren hebben alle zonen (op wat voor manier dan ook) hun steentje bijgedragen en meegewerkt in de Fijnstrijkerij terwijl ze ieder een andere richting ambieerde en studeerde. Zo ook de jongste van de vier zoons, Rob. De benjamin van het gezin koos ervoor meester banketbakker te worden en het voorbeeld te volgen zijn oudste broer. Rob had altijd veel plezier in zijn werk en zocht samen met zijn vriendin Hanni een bakkerij ter overname om hun eigen banketbakkerij te beginnen.

Toen in 1978 bij Dries en Nel Berger de respectabele pensioen gerechtigde leeftijd was bereikt kregen de zoekende Rob en Hanni de vraag of ze oren hadden naar het voortzetten van de Fijnstrijkerij. Na enkele goede gesprekken aan tafel was de kogel door de kerk. Rob en Hanni zouden het één jaar proberen en zo konden de senioren mooi het vak overbrengen aan de ambitieuze opvolgers. En op 20 jarige leeftijd….. wat kon ze gebeuren?

Op 2 januari 1979 was het zover, de opvolging van vader op zoon ging beginnen en onder toeziend oog van de ervaren pa en ma Berger begonnen Rob en Hanni aan Wasserij Sneeuwwit. De naam Fijnstrijkerij had om verwarring te voorkomen sinds die dag ook plaats gemaakt voor Wasserij. Na een jaar hard werken waren Rob en Hanni niet meer weg te denken uit de Amsterdamse Wasserijwereld en zijn ze in de loop der jaren een begrip geworden. Vanaf dat moment was Rob de gehele dag in de weer om bij gezinnen en bedrijven de was op te halen en schoon terug te brengen, en Hanni vanaf die tijd in de winkel aanwezig om al het wasgoed in goede banen te leiden met wassen/strijken/stomen van al soorten textiel. Banketbakken en lekker koken deed Rob alleen nog maar privé.

Toen Rob en Hanni in 1980 in het huwelijksbootje stapte zijn zij ook boven de zaak komen wonen en zijn ze met een koningswens (eerst een meisje en daarna een jongetje) het gezin gaan uitbreiden. Ook deze kinderen konden studeren en hebben zich op verschillende vakkengebieden ontwikkeld. Sinds mei 2012 heeft zoon Bas ook zijn intreden in het familie bedrijf gedaan om zijn ouders te verlichten in het werk, en de familie traditie eer te geven.

Al bijna 75 jaar expert in wassen, strijken en stomen. Dát is waar wij verstand van hebben.